BIOGRAFIE

Latin big band La Parranda is eind 2004 opgericht door alt-saxofoniste Christien Innikel en pianiste Hanneke van Leeuwen. Zij speelden eerder al samen in een Haags salsa-orkest. Met het hart vol van Latijns-Amerikaanse muziek, maar tegelijkertijd behoefte aan meer muzikale ontwikkeling, zetten zij samen de spannende stap naar het oprichten van een nieuwe band.

De toen nog band-zonder-naam kende bij de start een bescheiden maar bevlogen bezetting van twee zangeressen, een bariton, tenor, twee altsaxen, trombone, conga’s, bas en kleine percussie. Een bandleider en arrangeur was snel gevonden in de persoon van Jeroen Griep, professioneel salsa-pianist en bandlid van Masalsa.

Na een enthousiaste brainstorm met de leden werd de band ‘La Parranda’ gedoopt. Vertaling: een (te) gek en spontaan feestje met veel muzikaal plezier. 27 december 2004 was de officiële oprichting een feit, met de inschrijving van de band in het verenigingsregister.

La Parranda laat zich inspireren door wisselende repetitieleiders en arrangeurs om de koers en gewenste muzikale ontwikkeling te bepalen, waaronder timbalero Soeshiel Sharma (Masalsa) en bassiste Mick Paauwe (o.a. Cubop City Bigband), maar ook pianist Thomas Böttcher (tevens arrangeur en componist), bassist Leslie Lopez (o.a. New Cool Collective), tenorsaxofonist Delbert Bernabela, muziekdocent Michelangelo Catal, Maite Hontele, Oscar "Chucky" Cordero en Maaike van Zetten.

De repetities, in de thuisbasis Theater De Steeg, zijn net als de optredens een waar feestje. Met zo’n 14 muzikanten – twee zangeressen in de swingende frontlinie, een uitgebreide en strakke ritmesectie, twee brutale trombonisten, een sprankelende dwarsfluitiste, een spetterende trompettist en een setje swingende saxofonisten – speelt La Parranda de sterren van de Latijns-Amerikaanse hemel. De bezetting is een mix tussen jong en oud, blank en gekleurd, man en vrouw, wat een boeiend plaatje oplevert op het podium.

Het repertoire van La Parranda breidt zich steeds verder uit en bevat alle ritmes uit Latijns-Amerika, waaronder son montuno, mambo, merengue, cumbia en plena. Bij tijd en wijle richt La Parranda zich een periode op een specifieke muziekstijl, zoals Cubaanse muziek of merengue. De band gaat daarbij de diepte in door de herkomst en achtergrond van de muziek te onderzoeken en nodigt muzikaal leiders uit die de muzikanten de fijne kneepjes van die specifieke muziekstijl kunnen bijbrengen.

La Parranda heeft zich inmiddels bewezen als spetterende podiumband. Sinds de oprichting heeft La Parranda diverse leuke en inspirerende optredens achter de rug, waaronder op straatfestivals, bedrijfsfeesten en (muziek)evenementen, en ging de band op tournee naar Frankrijk.

In de zomer van 2018 was La Parranda de hoofdact op Dias Latinos in Amersfoort, het grootste latinfestival van Nederland! Het was een geweldig feest met geweldig publiek en idem organisatie!